Hoppa till innehåll

Guillou

Det är något politiskt sjukt med Jan Guillous föreställningar om världen. Det har skrivits mycket om hans krönika i Aftonbladet  där han diskuterar de afghanska tolkarnas som hjälpt ISAF-styrkan. Och han kallar dem faktiskt quislingar.

Många har reflekterat över denna absurda jämförelse. Över det befängda att de som har bidragit till att motverka talibanernas brutalitet ska jämföras med dem som bidrog till att Hitlertyskland kunde ockupera Norge. Landsförrädarna för en diktatur likställs med dem som bidragit till en internationell FN-insats mot religiöst totalitära krafter för vilka våldet är allt och människolivet inget.

Men hans argumentation avslöjar inte bara en pervers syn på dem i Afghanistan som inte vill ha talibanstyre. Den avslöjar också en pervers bild på talibanerna som legitima makthavare, legitima av ett skäl som han inte bryr sig om att förklara. För på vilket sätt menar han att de som vill mörda egna landsmän för att införa ett system där människor mördas om de avviker från den sanna tron är de legitima makthavarna i Afghanistan?

Med den bilden skulle han ju likaväl kunna hävda att nazisterna var de legitima makthavarna i Tyskland och att ledarna för 29-juli attentatet mot Hitler som Stauffenberg , var förrädare och quislingar. Att motståndsmännen i det ockuperade Europa som samverkade med de allierade var förrädare. Och han skriver faktiskt:

”Sant är att den tyska ockupationen av Norge var oändligt mycket mildare än den västerländska av Afghanistan. Dessutom varade den inte ens hälften så länge. Tio gånger fler afghaner än norrmän har dödats under ockupationen.”

Den tyska ockupationen av Norge var en del av ockupationen av europeiska länder. Den ledde till att ockupationsmakten dödade och avrättade tusentals människor, deporterade än fler från Norge till koncentrationslägren och motsvarande i andra länder. Sex miljoner judar mördade i förintelsen. Miljoner människor dödade i brutal krigföring mot civila. Avrättningar, despotisk tortyr.

Och det jämför han med FN-insatsen i Afghanistan som har hindrat talibaner att döda varje typ av motstånd, som strävar att lägga grunden för demokrati och rättstat och där de allra flesta civila som mister sina liv gör det på grund av talibaners attentat och krigföring. Oändligt mycket mildare, skriver han om Nazityskland jämfört med svenska och andra internationella förbands insatser i Afghanistan.

I hans världsbild blir de brutala mördarna de legitima makthavarna medan demokratins motstånd blir liktydigt med förräderiet. På samma sätt så var självfallet Solidarnos i Polen, folkfronterna i de baltiska staterna och dissidenterna i Sovjetunionen quislingar. Och precis som Putin säger är de som arbetar för mänskliga fri- och rättigheter i dagens Ryssland företrädare för utländska krafter.

Med den logiken blir de som arbetade för de sovjetiska makthavarna hedersmän som stod upp för den legitima makten. Och det förklarar ju hans egna insatser. Han kanske kan skriva några rapporter till talibanerna om debatten i Sverige.