Hoppa till innehåll

Gripen, Sverige och Europa

Det är en framgång för Gripenprojektet att Brasilien nu köper svenska flygplan, och det är en framgång för svensk försvarsindustri och framtida svensk försvarsförmåga. Bittra franska kommentarer gör inte framgången mindre. För svenskt försvar är detta en styrka inför framtiden.

 

Det brasilianska beskedet sammanfaller i tiden med att Europeiska rådet har sitt toppmöte kring just europeiska försvarsfrågor. Och det gör det värt att påminna om att Brasiliens köp av Gripen också är en europeisk framgång, som fler än svenskar bör glädjas åt. Det visar att europeisk försvarsindustri kan matcha den amerikanska och att Europa har en förmåga som är avgörande även i andra delar av världen.

 

En viktig del i europeisk försvarspolitisk borde vara gemensamma ansträngningar inom just detta område. Det är ett sätt att bidra till att hålla nere de mycket stora kostnader som följer av små serier och som fragmenterar europeiska försvarssatsningar. Gripen bör betraktas som ett europeiskt projekt och inte bara ett svenskt.