Hoppa till innehåll

Greklands öde även andras

Greklands fall fortsätter. I dag beslutade Standard and Poors att klassificiera den grekiska statsskulden som junk bonds. Den internationella finansmarknaden värderar Greklands förmåga till att betala sina skulder till under 50%. Räntan på två-års obligationer var under dagen uppe i 19%. Diskussionen om en grekisk betalningsinställelse och omstrukturerade lån har också lett till att både Portugal och Spaniens kreditvärdighet har nedvärderats. Portugal från A+ till A- och Spanien från AA+ till AA. Små steg men i en spiral där det är svårt att stegen ska vända uppåt i förtroende.

Greklands bedöms i dag behöva 120 miljarder euro för att under en treårsperiod hinna sanera sin ekonomi utan att slutligen hamna den dödliga skuldfällan. Det kommer i sin tur kräva alla de åtgärder som halva Grekland demonstrerar emot.

Portugal och Spanien möter en växande misstro. Trots tvärsäkra uttalanden om att Grekland inte kommer behöva omstrukturera sin skuld, det vill säga skära bort delar av den, tror allt fler att detta kommer bli verklighet inom några dagar, om inte ett paket av finansiellt stöd på över 50 miljarder kan mobiliseras. I Tyskland är det svårt att definiera dess del av de 30 miljarder som EU ska bistå Grekland med.

I dagarna har jag diskuterat exitstrategier med socialdemokraternas rapportör i frågan.

Han tycker som de svenska socialdemokraterna gjorde för ett år sedan, då Sverige var det avskräckande exemplet och Spanien föredömet, och försvarade stora underskott. Men de glömmer att det största hotet mot välfärd, pensioner och sysselsättning är de växande underskotten. Det har Sverige sluppit tack vare att socialdemokraterna inte fick sin vilja igenom. Det fick de i Spanien.