Hoppa till innehåll

Grekisk vänster står för mer ansvarslöshet – replik i Expressen

Jonas Sjöstedt har rätt på en punkt om Grekland. Det är Nea Demokratia och Pasok som bär det politiska ansvaret för den tragedi som vi i dag ser i skuldkrisens spår. Men han glömmer en viktig sak. Syriza, det vänsterparti som han nu hyllar, har i varje givet läge förespråkat ännu större ansvarslöshet i form av högre utgifter utan täckning – samtidigt som man gått i täten mot de försök till besparingar och reformer som har gjorts.

Sjöstedt skyller i slutänden krisen på EU, euron och de finansiella marknader som har lånat pengar till Grekland. Men det är inte EU som skött den grekiska statsbudgeten. Det är inte euron som tvingat ­grekerna till en välfärd de inte kunde betala. Det är inte EU som drivit fram drakoniska besparingar – utan det faktum att Grekland levt långt över sina tillgångar.

EU står i dag för de nödlån som gör att grekerna överhuvudtaget kan finansiera sina utgifter. Ska EU fortsatt ställa upp även om Jonas Sjöstedts vänstervänner i Grekland säger nej till att betala samt minska underskottet?

 

Ska EU finansiera ansvarslöshet och fortsatt grekisk överkonsumtion?

Kanske tänker sig Jonas Sjöstedt att de finansiella marknader som han beskyller för att ha pressat in grekerna i underskott, nu ska låna dem ännu mer – med tanken att det var fel då men rätt nu? Men om bankerna inte vill låna ut pensionärers och sparares pengar till någon som inte vill betala, vem ska göra det då? Sjöstedt eller medlems­staterna i EU?

I svaret på dessa frågor finns också ett besked om en ansvarslöshet som grekisk och svensk vänster uppenbarligen delar.

Gunnar Hökmark är vice ordförande i Europaparlamentets största partigrupp EPP.

Publicerad i Expressen den 22 maj 2012.