Hoppa till innehåll

Grekerna behöver inte dåliga rådgivare

Demonstrationerna i Grekland bärs upp av föreställningen att besparingarna inte är nödvändiga. Att de i själva verket är ett tyskt eller utländskt påtvingat påhitt som motverkar tillväxten. Eller att det inte är vanliga medborgare som ska behöva lida av krisen.

Sanningen är att Grekland under lång tid har valt olika regeringar som på olika sätt har hittat på olika förmåner i form av konstlade löneökningar, höga pensionsförmåner, korta arbetstider och mycket bidrag. Det är bara om man kan anpassa de grekiska utgifterna till vad man kan finansiera som man kan få tillväxt och dessutom ett fungerande arbetsliv. Och utan sparpaketen kommer ingen vilja låna grekerna pengar.

Det finns en socialistisk retorik som ger skenet av att man skulle kunna stimulera ekonomin mera, låta bli ”farliga” avregleringar och slippa anpassa ekonomin till verkligheten. Det är noterbart att några svenska socialdemokrater i Europaparlamentet ligger i det spåret. Men de förklarar aldrig hur grekerna ska kunna finansiera sina utgifter om man inte sparar. I bristen på den förklaringen agiterar de för en fortsatt vandring mot statskollaps i Grekland.