Hoppa till innehåll

Gratulera inte till demokratins förfall

Det finns ingen anledning att gratulera [BILD1]Dimitrij Medvedev till hans valseger eftersom den vare sig är någon överraskning eller en valseger. Det är att gratulera till demokratins förfall. I ett samhälle där staten styr över media och samhälle är det ingen seger att vinna röster, bara en bekräftelse på den makt man utövar. Det är mot den bakgrunden man ska se europeiska ledares kommentarer till att makten i Kreml ligger kvar i samma händer men utövas av ett annat ansikte.

I höstas uttryckte Garry Kasparov det som att han och andra inte kämpade för att vinna valet utan för att det skulle bli ett riktigt val. Så blev det inte. Putin sitter kvar vid makten under former som överensstämmer med konstitutionens bokstav men sannerligen inte dess mening.

De som nu gratulerar Medvedev gör det samtidigt som demokratin har förlorat i Ryssland. Det innebär inte att man kan vända sig bort från Ryssland. Däremot bör öppenhet gentemot Ryssland kombineras med en fast politik gentemot dess politiska utveckling.