Hoppa till innehåll

Göran Persson har fel om vänsterkommunernas ekonomiska förutsättningar

Göran Persson har fel om vänsterkommunernas ekonomiska förutsättningar
I sitt försvar för de vänsterstyrda kommunerna Göteborg, Malmö och Uppsala hävdade Göran Persson i dagens riksdagsdebatt att anledningen till att de tillför skolan och åldringsvården mindre pengar är att de har mindre resurser. Där har Göran Persson fel. Det säger moderaternas ekonomisk-politiske talesman Gunnar Hökmark i en kommentar till Perssons påstående i debatten.

I riksdagsdebatten i dag sa Göran Persson följande: Stockholm är en rikare kommun än Göteborg, än Malmö. Så är det . Det vet vi. De har större förutsättningar att bedriva en verksamhet.

Göran Persson har fel på denna punkt. Göteborg, Malmö och Uppsala har mer pengar per invånare att använda.

Kommunernas totala inkomster per invånare (skatteinkomster plus samtliga bidrag inom det kommunala utjämningssystemet, ikl. generella statsbidrag) för 2001 är enligt Riksdagens utredningstjänst följande:

Stockholm: 32.357
Göteborg: 35.696
Malmö: 35.770
Uppsala: 33.218

Detta visar tydligt att de vänsterkommuner Göran Persson vill försvara i själva verket prioriterar sina grundläggande uppgifter sämre än de kommuner som regeringen väljer att attackera.

Sanningen är att ju längre tid en kommun eller landsting varit vänsterstyrt, och ju kraftigare majoriteten är, desto högre är skatterna och arbetslösheten samtidigt som sysselsättning och företagande är mindre och köerna längre.

Regeringen borde välja att angripa de kommuner och landsting som erbjuder sina medborgare sämre villkor, inte de som satsar på skolan och på att korta vårdköerna samtidigt som de har lägre skatter, säger Hökmark.