Hoppa till innehåll

Gästblogg SvD ledare: MP:s problem får inte bli Sveriges

  • av

Miljöpartiet gör nu en svår fråga för partiet, och för regeringen till en svår fråga för det svenska samhället. Genom att så fullständigt sluta upp bakom och försvara Mehmet Kaplans agerande och uttalanden driver man fram en debatt som utsätter honom som person för än mer fortsatt kritik.

Men det är allvarligare än så. Genom att acceptera och
förklara hans syn på Israel och Nazityskland, ISIS-krigare och
Finlandsfrivilliga, oförmågan att hålla avstånd till Grå vargarna med mera relativiserar man vår syn på grundläggande värden och ursäktar andra som omfattar denna uppfattning. Miljöpartiet som är ett regeringsparti gör sig till en del av det som tvingade fram Kaplans avgång. Det är ofattbart.

I ett land som tillsammans med Belgien har relativt flest
rekryterade till ISIS är det förödande att ett regeringsparti agerar så.

Men allvaret gäller än mer sammanhållningen i vårt samhälle.

Det är inte Kaplans muslimska tro eller hans turkiska identitet som lett till hans avgång. Det är en oförskämdhet mot muslimer som är en del av vårt svenska samhälle och mot alla dem med turkiskt ursprung som delar det svenska samhällets värderingar.

Vårt samhälle ställer inte och ska inte ställa andra krav på dem än någon annan av det skälet är att de inte är några andra än en del av vårt samhälle. Vi ställer däremot samma krav på alla.

Varje tänkbar minister i en svensk regering som har svårt att ta avstånd från extrema våldsgrupper, som inte ser skillnaden mellan
ISIS-krigare och människor som bidragit till försvaret av ett fritt land och som ser Nazitysklands förföljelse och förintelse av judar som en mer allmän konflikt bland andra skulle ha problem att vinna respekt som politiker. Det är ju också belastningen och oförmågan i dessa frågor som skiljer ut Sverigedemokraterna i svensk politik från andra.

Var och en som nu hävdar att det inte var Kaplans uppfattningar, uttalanden och närhet till organisationer som ledde till hans
avgång har fel och gör det svenska samhället, inte minst dem med muslimsk tro och utländsk bakgrund en otjänst. Miljöpartiets problem är uppenbarligen att man faktiskt ställt andra krav på Kaplan i dessa frågor än på dem med helt svensk bakgrund. Det är Miljöpartiets problem, som nu görs än större av dem själva, men det får inte bli det svenska samhällets.

I det Sverige jag vill leva får var och en ha sina uppfattningar men det är inte förenligt med den frihet som ska vara vår med statsråd som inte förstår Förintelsens betydelse, som snubblar om ISIS och som har svårt att hålla avståndet till extrema våldsgrupper. Oavsett tro, bakgrund eller identitet. På något annat sätt kan det heller inte vara om de som har kommit från andra länder till det svenska samhället ska kunna känna sig som en självklar del av vår helhet.

GUNNAR HÖKMARK, Europaparlamentariker (M)