Gårdsförsäljning av vin

Publicerat av Staben den

Ser att frågan om gårdsförsäljning av vin vållar stor oro bland monopolets anhängare. Tanken på att några få svenska vinodlare ska kunna sälja vin direkt från sina gårdar oroar inte bara på grund av uppluckringen av monopolet utan också på grund av att man föreställer sig att grunden för att Sverige inom EU har rätt att upprätthålla ett monopol undermineras genom gårdsförsäljning. Det är en oro kring folkhälsa som är värd att respektera men det är också en oro som bygger på föreställningar från en svunnen tid.

Ur folkhälsosynpunkt är det ett större problem med ett monopol och en prispolitik som uppmuntrar till smuggling, hembränning och svart marknad. Tanken om att svårtillgänglighet skulle leda till mindre konsumtion har väl aldrig riktigt fungerat gentemot de grupper som är mest utsatta. Snarare leder svårtillgänglighet till andra kanaler och i dag till en lagring i hemmet som i mycket större utsträckning lockar till en större konsumtion. Det är bättre med en flaska i butiken om hörnet än tio i källaren hemma.

Att svensk gårdsförsäljning skulle försvåra för Sverige att upprätthålla monopolet är tveksamt. Det faktum att gårdens vin säljs där det odlas är inget som snedvrider konkurrensen, snarare kan man säga att svenska vingårdar får lika villkor med andra vingårdar. Men oavsett detta vore en uppluckring av det svenska monopolet snarare en möjlighet till en alkoholpolitik som bygger mer på värderingar, värn om de mer utsatta grupperna och minskade behov av smuggling och införsel från utlandet.

Bloggare: Utbult, Petersson, Broman, Riedl,  Granqvist, Boberg, Engqvist, Olsson, Andersson,


4 kommentarer

Stefan Lundin · 19 november 2010 kl. 13:07

Äntligen kan vi svenskar myndigförklaras och internationaliseras. Bara en sån sak är värd en applåd. Men kan ett hårt hållet folk hantera en sådan frihet? Apotekens frigörelse var första steget i en förhoppningsvis liberalare trend. För min del tror jag inte att det blir några problem. Exempelvis har vi en gård ganska nära där vi bor ute i Idala. Gårdsägaren har sedan länge importerat vin från Italien och har vid varje tillfälle vi besökt honom pratat om den styvmoderliga behandling som han tycker att detta är. Eftersom han driver krog på gården kan han servera sina viner där men nog skulle det kännas fint med att kunna köpa med sig en eller två flaskor hem. Och jag tror att de som köper är människor som genuint är intresserade av mat och vin. Varför annars göra sig besväret att åka ut på landet?

Björn Bergström · 20 november 2010 kl. 10:22

Är det inte dags nu att svenska folket äntligen blir betraktade som vuxna och alkoholmyndiga som resten av befolkningarna i världen. Dags för monopolet, denna sista (?) rest av öststatspolitik, att lugnt avvecklas under några år. Det kan omöjligt vara så att svenskar är en lägre stånde ras som omgående förvandlas till lullande a-lagare om monopolet försvann. Och alla som är oroliga att våra fina svenska systembutiker skulle försvinna. Låt de vara kvar med sitt stora sortiment och konkurrera med vanliga butikers mer begränsade, säkert affärsmässigt och bra.

Marthin · 28 november 2010 kl. 22:22

Det mest märkliga med det svenska alkoholmonopolet är att det inte finns något underlag för att ha ett sådant monopol kvar. Att vi i Sverige i alla tider blivit skrämda av överheten med skrönor om att ökad missbruk och annat bevisar ju bara hur godtrogna vi är. Våra politiker tror att folk dricker ihjäl sig bara för att det sälja vin och öl i mataffären. Om nu folk i allmänhet hade varit alkoholister med stora dödstal till följd, hur kommer det då sig att i de länder som har minsta antal befolkning har monopol? Då borde det väl inte finnas en levande själ i alla andra EU-länder då?

Gårdsförsäljning vs monopol – eller är dessa förenliga? · 20 november 2010 kl. 21:51

[…] har skrivit flera artiklar i media och bloggats en hel del om gårdsförsäljning, vi i vårt parti har också haft en del […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.