Hoppa till innehåll

Fritt fram för våldets krafter

”Jag vill inte att Sverige ska överge Afghanistan. Tvärtom.
Jag vill att Sverige ökar hjälpen. Men det ska vara fredliga insatser.
Jag tror inte att en långsiktig fred för Afghanistan kan byggas på ¬bomber och dödande.”

Så avslutar den tidigare vice statsministern och försvarsministern. Thage Petterson en artikel i gårdagens Svenska dagblad Men sanningen är att han vill att Sverige ska överge Afghanistan och lämna fritt fram för destruktiva [BILD1]krafter att just bomba och döda. Det finns ingen som motiverar Sveriges närvaro i Afghanistan med att man ska bomba och döda utan att man ska kunna hinda människor från att bomba och döda andra.

När totalitära terrorgrupper som talibaner vill lägga under sig ett land och bedriva ett förtryck som är totalt i sin karaktär och totalt vad gäller förtrycket av andra människor, framförallt kvinnor. Pettersons hållning är cynisk eftersom han sjunger med änglarna samtidigt som han samtidigt vill lämna fältet fritt för dem som vill mörda sina meningsmotståndare och styra ett land med terror och skräck. Vid vilken punkt anser en politiker som Thage G. Petterson att vi som världssamfund har ett ansvar för att ingripa? Hur många ska mördas, hur många lemlästas? Hur stor förintelse av människoliv?

Vi svenskar ska inte förhäva oss, därför att det är inte vi som kollektivt riskerar livet i Afghanistan. Det är enskilda kvinnor och män. Men vi bidrar som nation till fred genom att kunna möta dem som använder våld och terror med militär styrka, tack vare de enskilda personer som frivilligt har tagit på sig uppdraget.