Hoppa till innehåll

Fri surf viktigt steg för EU – artikel i Corren

Aldrig mer en dyr semesterräkning för telefonen. Aldrig mer tvunget att stänga av datatrafiken när du åker på jobbresa. I torsdags avvecklas de extra kostnaderna för användare att surfa utomlands inom den Europeiska unionen. Det är en vinst för EU och för alla oss medborgare.

Samtidigt blir skillnaden mellan att resa inom EU och den ekonomiska gemenskapen (Norge, Island och Liechtenstein) och utanför uppenbar. Utanför kommer kostnaderna fortsatt vara skyhöga. I dag gäller det bland annat Schweiz och i framtiden inte omöjligen – sorgligt nog – Storbritannien.Det är inte första gången motsvarande sker. Det var inom EU-samarbetet som flygpriserna blev nerpressade till nära nog tiondelar av vad det tidigare kostade att flyga i Europa. Möjligheten att läsa på utländska universitet och skolor var inte möjligt innan man satte sig ner och förhandlade fram hur inom EU och för oss tills Sverige gick med. I dag kan företag investera i andra länder utan några egentliga hinder än vana och tradition. Så var det inte innan.

I grunden bygger det på vår unions fyra friheter för varor, människor, tjänster och kapital men också det politiska arbete som ligger bakom för att förverkliga detta och riva de tidigare hindren som satts upp av medlemsländerna sinsemellan.

Men det finns en stor skillnad med telekom. För när roamingavgifter försvinner kan vi på ett helt annat sätt använda oss av de digitala tjänsterna och hela den digitala marknaden. Det är en marknad Europa kan leda om vi fortsätter på rätt spår.

Det kräver dock att vi tar Europa framåt. Det kan inte stanna vid roaming. Vi behöver binda samman näten i Europa genom operatörer som fungerar över flera länder. Det ska vara lika naturligt för en svensk operatör att finnas i Spanien och Tyskland som det är att den i dag finnas i Linköping och Luleå.

Det är vad som på riktigt skulle bana väg för den femte generationens mobiltelefoni (5G). Med 5G blir internetuppkoppling det normala för allt från medicin, hälsovård, skogsbruk, bilar, produktion och övervakning av miljö. Det handlar inte längre om att vara ledande när det gäller mobiltelefoni eller digitala tjänster utan att vara ledande när det gäller digitaliseringen av vårt samhälle. Där finns jobben, tillväxten, innovationerna och den miljövänliga utveckling som slår det gamla industrisamhället.

Därför har det varit viktigt att se till att telekombolag och operatörer som leder utvecklingen mot lägre priser inte straffas när man sänker konsumentpriser. Vi är inte helt där än, men på väg.

Utanför EU kommer det kosta att resa och att fungera digitalt. Innanför kommer vi inte tänka på det eftersom en gemensam marknad fungerar så att man inte tänker på den. I en global ekonomi där datamängder ökar exponentiellt och är avgörande för konkurrenskraft, produktivitet, nya marknader och innovationer ska Sverige vara ledande. Det kräver att Europa är ledande.