Hoppa till innehåll

Fri rörlighet för hela alla EU-medborgare-Debatt i Europaparlamentet

Herr talman! Min kollega Jan Andersson från socialistgruppen framhöll alldeles nyss att Sverige inte införde några övergångsregler när de nya medlemmarna gick in i Europeiska unionen. Det var bra att han sa det, därför att han skröt därmed om sin egen förlust, därför att han och hans parti gick i täten för att bekämpa fri rörlighet och ville införa övergångsregler, men de förlorade.

Och som ett resultat så är Sverige det land som idag har fri rörlighet. De bedrev en skrämselpropaganda om social turism, vi vet resultatet, det senaste året kostade den sociala turism, som Jan Andersson och andra socialdemokrater skrämde med, 18 tusen euro i Sverige. Det närmar sig noll, men vi har fått mängder med människor som har kunnat bidra med skatteinkomster och arbete i vårt land. Vi skall vara glada över att du förlorade, därför att det vann Europa på.

Detta handlar inte om tjänstedirektivet, vi ser nu en ny skrämselpropaganda av samma slag som vi hörde för 30 år sedan. Det handlar inte om tjänstedirektivet, det handlar inte om kinesiska löner, det är en ren oförskämdhet mot våra nya medlemmar från Central- och Östeuropa där man skrämmer friheten och möjligheten att arbeta i Europa med att det leder till kinesiska löner, det handlar heller inte om att ifrågasätta kollektiva avtal i Sverige, därför att det handlar inte om ursprungslandsprincipen över huvud taget, det handlar om människor från Europa med kollektivavtal skall kunna arbeta i ett land där man dessutom lever upp till de lagar och regler som gäller i det landet.

Och detta bedriver ni skrämselpropaganda om, ren skrämselpropaganda som riktar sig mot tjänstedirektivet men ytterst riktar den sig mot våra nya medlemmar från Central- och Östeuropa, de som har gjort Europeiska unionen rikare, jag kan slå fast en sak, vi svenska moderater, vi kommer att värna och slå vakt om att vi i Sverige beslutar om vår arbetsmarknad och våra regler men vi kommer också att värna öppenhet, och jag vill bara notera att i socialistgruppen här som använder Europeiska unionen till att lagstifta om den svenska arbetsmarknaden eller arbetstidsdirektiv och solskensdirektiv vi ska vaktslå om den svenska arbetsmarknaden och svenska friheten men vi ska också vaktslå om den Europeiska unionens frihet.