Hoppa till innehåll

Fred efter Rysslands krig kräver ryskt tillbakadragande

Det är illavarslande när den ryska Dumans ordförande för dess utrikesutskott Alexey Pushkov inför Europaparlamentets utrikesutskott hävdar att det inte finns någon militär lösning på kriget i Ukraina och att utländska rådgivare och vapen skulle leda till en upptrappning av konflikten bortom kontroll. Ryssland förnekar på en gång sitt uppenbara deltagande i kriget samtidigt som man hävdar att stöd till Ukrainas försvar leder till mer krig.

Nyckeln till en politisk lösning ligger i Moskva. Tillbakadragande av rysk trupp, stopp för ryska vapen och stöd till proryska rebeller, ett upphävande av invasion och ockupation. Ryssland och dess företrädare förefaller nu beslutna att fullfölja sina militära operationer.

Varje politisk lösning som accepterar rysk ockupation och ryska invasionstrupper innebär de facto att man ger Ryssland en rätt att kräva en lösning baserad på sina militära villkor.

Det är Ryssland som invaderat, som ockuperat och som krigar. Så länge man förnekar detta är det uppenbart att man kommer att fortsätta med militära medel så länge man vinner de politiska mål man har ställt upp. Ryssland måste möta de reaktioner som gör att man själv inser behovet av en politisk lösning baserad på internationell rätt. Det är inte genom eftergifter för militärt våld man uppnår en politisk lösning.