Hoppa till innehåll

Från Ystad till Bryssel

En dag som började med tågresa genom de skånska fältens morgondimmor, via Malmö tåget över bron till Kastrup och därefter flyg till Bryssel med ankomst före 11 och tid tillräcklig för att med medarbetare gå igenom veckans program.

En hel del som sker denna vecka. Frågan om bilarnas CO2 utsläpp har skjutits i miljöutskottet efter en votering i industriutskottet förra veckan som gav stort stöd för mitt krav på att bilar som är byggda för flexifuel ska få behandlas utifrån att de med till exempel biobränsle istället för bensin inte ökar CO2 mängden i atmosfären. Nu återstår vad socialisgruppen vill göra vad gäller infasning med mera. Enighet råder däremot att de krav som vi beslutar ska gälla både stora och små bilar och inte innebära en frisedel för små bilar som defintionsmässigt har små utsläpp. Även de ska pressas till lägre utsläpp, om vi ska kunna minska den samlade mängden utsläpp.

På torsdag röstas lagstiftningen om utsläppsrätter och förnyelsebara bränslen i industriutskottet. Yttranden om detta röstar vi om i ekonomiska utskottet dagen innan.

Försäkringslagstiftningen står och balanserar kring frågan om överskottsfonder, som är eget kapital, ska få räknas som eget kapital. Det kommer kräva ett visst engagemang denna vecka om det ska vridas rätt med hänsyn till att den svenska marknaden bland andra erbjuder försäkringstagarna ett överskott om det inte äts upp av förluster.

Kvällen avslutades med middag med Malmö moderaterna på hugget i Bryssel, och i morgon väntar fortsatta diskussioner.

I Moskva i dag har ryssarna vunnit en seger genom att lova att om en månad respektera sexpunktsavtalet. Då har tyvärr verkligheten förändrats till nackdel för den självständiga staten Georgien och till fördel för det maktfullkomliga Ryssland.

Det understryker vikten av att avtal med en regim som den ryska kräver detaljer coh nogranna tidpunkter, inte allmänna åtaganden som kan tolkas lite hur som helst. Trycket mot Ryssland är nu betydande, inte minst genom den isolering från andra som den ryska regimen valt genom sin politik. Men det verkar inte desto mindre som att Ryssland i sin iver att förnedra Georgien vinner en ytterligare framgång, även om denna framgång drabbar förtroendet för Ryssland mer än något annat.