Hoppa till innehåll

Från centrum till periferi

Så har nu en första seger vunnits av dem som vill stoppa den fria rörligheten. Det är schweizarna som i en folkomröstning sagt sig vilja undanta fri rörlighet för EU-medborgare. Och det kommer att stänga landet för en utveckling som är avgörande för dess ekonomiska konkurrenskraft.

 

Precis som i debatten om den fria rörligheten i Sverige har den varit präglad av missförstånd och skrämselpropaganda. Här skräms socialdemokraterna och LO för social turism och massinvandring med lönedumpning, så har temat varit även i Schweiz. Och så har andra krafter med glädje tagit över argumenten när de blivit legitimerade. Och så är till slut alltid rädslan lite större när man går och röstar än verklighetens besked.

 

För Schweiz del är det just öppenheten mot EU som är avgörande för att det lilla Alplandet ska kunna vara i centrum. Nu väljer schweizarna bort centrumexistensen mot att bli lite mer periferi. Det kommer helt säkert finnas dem som vill investera och vill agera i landet men det blir svårare att rekrytera och det blir svårare att utvecklas.

 

Och det gäller inom EU som sådant. Den fria rörligheten är inte ett hot utan en möjlighet, för enskilda människor liksom för länder. Därför är det viktigt att det inte blir fler segrar för dem som skräms.