Hoppa till innehåll

Förmågan att tänka nytt avgör vår förmåga till ledarskap

Den ekonomiska krisen har satt fokus mer på krisländernas omedelbara problem än på Europas och Sveriges långsiktiga möjligheter. Det är för lite diskussion kring det faktum att EU kring Östersjön har en region som tillhör världens mest konkurrenskraftiga.

Här har krisen hanterats och här har reformer genomförts. Och fortfarande finns det både reformbehov och reformöjligheter. Den svenska arbetsmarknaden, den svenska bostadsmarknaden, utvecklingen av fler och dynamiska välfärdstjänster med kvalitet i fokus, ökad satsning på forskning och kunskapssamhälle är bara några exempel. I ett kunskapssamhälle och i en global ekonomi där tjänster och avancerad industriproduktion alltmer integreras finns stora möjligheter för Sverige att fortsatt vara ledande men det kräver också fortsatt reformförmåga.

De rödgrönas tankar på att begränsa företagande och beskatta mer står i rakt motsatt riktning till det som behövs. Det är alliansens viktigaste uppgift att leda förnyelsen av det svenska samhället även efter nästa val. När den globala ekonomin är under sin största omvandling någonsin krävs en förmåga att se förändringens möjligheter.