Fördragsbråk löser inga budgetproblem

Publicerat av Gunnar Hökmark den

Samtidigt som några länder i eurozonen möter nya problem med sina underskott agerar Frankrike och Tyskland obegripligt nog för att ytterligare öka osäkerheten kring eurons stabilitet. I Portugal misslyckades regeringen med att få igenom sitt besparingspaket. På Irland växer behovet av besparingar. Grekland kan få problem att klara sitt budgetunderskottsmål för nästa år. Att i det läget kasta EU in i en diskussion om nytt fördrag, som bland annat skulle bygga på förlorad rösträtt men flexiblare krav på underskottsreglerna, flyttar fokus bort från Europas problem och riskerar att skapa ett antal år av misslyckade fördragsförhandlingar.

Frankrike och Tyskland borde bidra till att stärka stabilitetspakten, driva på sina egna och andras budgetansvar och agera för nya marknadsreformer som kan ge en tillväxt även när besparingspaketen håller tillbaka den. Under de kommande månaderna kommer denna fråga stå i centrum för arbetet i det ekonomiska utskottet. Det handlar om en lagstiftning som parlamentet delar ansvaret för tillsammans med rådet. Jag kommer driva kravet på automatiska sanktioner, minskade EU-bidrag till länder som bryter mot kraven, krav på överskott i goda tider och tydliga regler som gäller alla, stora som små. Och ett nej till fördragsförändringar. Det hoppas jag och andra kunna få EPP-gruppen i sin helhet bakom.

Kategorier: Blogg

3 kommentarer

Nemokrati · 28 oktober 2010 kl. 22:50

Det här har aldrig handlat om att införa någon budgetdisciplin. Det enda det här toppmötet handlar om är att Tyskland vill införa en ”permanent rescue mechanism” för euron, m a o tvinga länder som står utanför euron att betala för vad Tysklands protektionistiskt merkantilistiska dominans inom eurozonen har kostat de perifera länderna, som skuldsatt sig till taket så att Tyskland fått avsättning för sin export, samtidigt som Tyskland hållit nere sina egna löner och således minimerat sin egen import från omvärlden. Nu vill inte Tyskland betala notan för konsekvenserna av den förda tyska politiken, utan skicka räkningen vidare till Sverige, och Reinfeldt ser ut att vara på väg från ett nja till ett ja.
Men vi kräver folkomröstning – för ett ”nej till fördragsändringar” med samtidigt införande av en ”permanent krisfond” är flagrant odemokratiskt. Införandet av en sådan innebär nämligen spiken i kistan för svensk ekonomi. Och där måste svenska folket få ett ord med i laget, innan några sådana ”smärre” katastrofala fördragsändringar genomförs. Att ändra i fördraget utan folkomröstning är också lika katastrofalt som ratificeringen utan debatt och folkomröstning var.
Svenska folket har sagt klart och tydligt nej till att vara med i valutaunionen, och det skall politikerna respektera om de vill fortsätta kalla sig demokrater. Det är ett tämligen färskt folkomröstningsresultat vi talar om. De senaste opinionsmätningarna visar dessutom att skepsisen bland de svenska väljarna mot ett införande av euron har ökat markant till följd av att Europa ligger i ekonomiska ruiner.

gruelse · 29 oktober 2010 kl. 11:53

Nu i dagarna behandlas EU-budgeten för 2011 där EU-parlamentarikerna har ett stort inflytande. Förslaget är tydligen att öka budgeten med ca 6 %. Hur röstar du Hökmark till denna budgetökning, gärna med en motivering?

S och M sviker demokratin och Sverige – Igen! | Nemokrati · 29 oktober 2010 kl. 0:17

[…] kräver folkomröstning! För ett “nej till fördragsändringar” med samtidigt införande av en “permanent krisfond” är flagrant odemokratiskt. Införandet av […]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.