Hoppa till innehåll

Fokus på all de reformer som kan och behöver göras i dag

På väg till Marseille och EPP-kongressen där den ekonomiska krisen av naturliga skäl kommer att stå i förgrunden. Den ligger så till i tiden att Europeiska rådets toppmöte avlöser det och en stor del av de regeringschefter som ska delta där kommer också vara i Marseille för att lufta sina tankar och medverka när politiska resolutioner beslutas.

För min del ska jag presentera en rapport som handlar inte bara om krisen utan också om hur vi ska kunna vara vinnande i den nya tid som nu formas. Där är fokus inte så mycket på fördragsförändringar i morgon utan på alla de reformer som kan och behöver göras i dag.

Mitt i den ekonomiska krisen finns det anledning att följa vad som nu sker i Iran, med dess uttalade kärnvapenprogram. Det har lett till ökade spänningar mellan Iran och Europa, med stormning av den brittiska ambassaden som ett exempel, och mellan Iran och USA men självklart än mer i en region som räds den makt och utpressning som en hänsynslös regim kan utöva med kärnvapenhot. Vi kan mycket lätt hamna i en kris som får den finansiella krisen att framstå som mindre allvarlig.