Hoppa till innehåll

Flykten från verkligheten förnekar att öppenhet och tillväxt har förenats

Slående med kvällens debatter om ekonomi och jobb är att vänsterpartierna vägrar att utgå från den verklighet som Sverige och Europa befinner sig i.

 

När de diskuterar den ekonomiska politiken bortser de medvetet från att Sverige har lyckats bäst med fler jobb och högst sysselsättning i Europa. Det borde vara något som alla välkomnade.

 

Och vad som är väl så viktigt: vi har kunnat förena den största öppenheten i EU för människor från andra delar av världen med både tillväxt, ökade utgifter för offentlig välfärd, högre personlig välfärd och lägst långtidsarbetslöshet . Och samtidigt är vi ett av de få länder som klarar kraven på stabila offentliga finanser.

 

När vänsterpartierna utmålar detta som en söndertrasad ekonomi är det för att bryta sänder de förutsättningar och den politik som har lett oss hit. I andra länder har man fört en annan politik av det slag som socialdemokrater vill.

 

I Danmark har man gjort det med dåliga resultat. I Frankrike har Hollande drivit ekonomin ut i vidare arbetslöshet och flykt av jobb. I Spanien, Portugal och Italien har man under många år drivit just en sådan politik. I Storbritannien drev Labour samma politik som S ville och det ledde till galopperande underskott på grund av skenande arbetslöshet. Nu har Spanien, Portugal och Storbritannien bytt politik och fått en ny och bättre utveckling.

 

För att motivera en ny politik måste S svartmåla den svenska ekonomin. Det är en negativ kampanj som saknar grund i verkligheten. De driver den för att bryta upp från den ekonomiska politik som gett Sverige högst sysselsättning, minskade skatter, större satsningar på offentlig välfärd och stabila finanser.

 

Bortser man från vad vi har lyckats med i Sverige lägger man grunden för en annan politik. Då accepterar man inte att höga skatter ger färre jobb och större bidrag men heller inte att öppenhet kan förenas med tillväxt. Fel verklighetsbeskrivning ger fel politik. Det är vänsterpartiernas stora svaghet att deras politik kräver en svartmålning av verkligheten för att kunna motiveras.