Hoppa till innehåll

Fler länder i en demokratisk gemenskap

I Wroclaw Polen. Det har sagts mig att vi svenskar var här någon gång under 30-åriga kriget då denna stad hette Breslau, vilket den gjorde fram till andra världskrigets slut, och brände ner vinrankorna kring stadens floder, vilket bröt vinodlartraditionen här, sa man mig anklagande. På den punkten har vi bättrat oss när vi är utomlands numera. Nu stöder vi vinodling där vi är ute och reser. 

Här kommer jag bland annat att med EPP-gruppens inbjudna gäster diskutera EU:s samarbete med länderna i det som kallas det Östliga partnerskapet. För 20 år sedan kunde vi utforma en grund för gemensam politik som bidrog till att de baltiska länderna, och Polen, kunde utvecklas snabbt inom ramen för ett regelsystem som både stödde utvecklingen av marknadsekonomi, demokrati och rättstat. Och allt detta la i sin tur grund för den integration och det europeiska samarbete som format dagens Europa.

Så tillsammans med den moldaviske premiärminstern Vlad Filat, den armeniske ekonomiministern Davtyan och den polske utrikesministern kommer vi tala om den Östliga dimensionen och hur vi bidrar till att vi 20 år senare kan lemma in fler länder i en demokratisk gemenskap. Det var inte självklart att vi skulle lyckas då men det gick. Och det bör vara målet även nu.