Hoppa till innehåll

Fel lösning på fel problem

Europeiska Centralbankens beslut om ytterligare kvantitativa lättnader tas emot positivt av de flesta, av det enkla skälet att det ger lättnader på kort sikt. Trycket reformer lättar samtidigt som det blir lättare att hoppas att problemen i europeisk ekonomi löser sig själva. Så är det inte.

 

Den kvantitativa lättnaden är fel lösning på fel problem. Den europeiska ekonomins problem kräver strukturreformer och konsoliderade offentliga finanser. Den kvantitativa öppningen med mer pengar löser inte detta problem, snarare skyls problemen över.

 

Om kvantitativa lättnader skulle lösa problemen vi har hade de redan i dag gett effekt. Vi har under lång tid haft en kombination av kvantitativa lättnader, mycket låg ränta och stora underskott. De har bidragit till att fördjupa ekonomins problem samtidigt som alltför många har satt sina hopp till att detta skulle vara nog.

 

Så det Europa måste göra förblir det svåra. Reformera, spara, öppna upp för konkurrens och för den inre marknaden i sin helhet. Då får vi konkurrenskraft, tillväxtkraft och attraherar investeringar istället för mer pengar som pumpar upp tillgångsvärden och skyler över problem. Fel lösning på fel problem.