Hoppa till innehåll

Fel låt vann

Rätt lag men fel låt vann. Det var väl att Sverige vann ishockey -VM. Annars hade irritationen på den finska segern i Eurovisionsschlagerfestivalen varit väl irriterande.

Resultatet säger en hel del om Europa, förmodligen, även om det inte är helt säkert vad. En reflektion som kan göras är att Europa i schlagerfestivalens form är större än någonsin.

En annan att ett större Europa, långt större än det gamla Västeuropa, också innebär en annan influens av kultur, mindre präglad av den anglosachsiska och mer av den slaviska och kaukasiska. Mindre Atlanten, Skagen och Engelska kanalen, mer av Östersjön, Medelhavet, Adriatiska havet, Egeiska sjön och Svarta havet. Så vävs nya kulturkretsar och Europa samman. Och det blir mycket ny kultur som inte är främmande bortom våra gränser utan inom den nya tidens gränser. Kanske ligger Finland mer i centrum i detta nya mönster än när engelska popsångare och franska vissångare dominerade. Kanske.

Eller så är kanske hårdrocken en över Europa mer homogen kultur än de mer traditionella bidragen, som binder samman en stor grupp anhängare över nationsgränserna på bekostnad av nationella och regionala kulturmönster. Det är i så fall ett annat uttryck för europeisk integration än vad vi brukar tänka på.

Men kanske var det viktigaste som kom till uttryck i Eurovisionsschlagerfestivalen att engelskan dominerade, från Ryssland och Finland till Turkiet, med några få nationella undantag. Engelskan dominerar som språk ännu mer i det nya Europa än när Storbritannien, Tyskland och Frankrike balanserade makten med varandra. Det säger också något om det nya Europa.

Så det nya Europa rymmer många dimensioner, även om fel låt vann. Carola borde ha vunnit. Men det insåg inte det nya Europa. Det rymmer mer kulturella identiteter än vad som är möjligt för att de gamla sanningarna ska styra. Det lovar mycket mer än hårdrock.