Hoppa till innehåll

Färgblindhet bekämpar inte extremismen, LO – slutreplik i Aftonbladet

I ivern att vinna tillbaka Sverigedemokratiska väljare väljer LO samma tema – ta tillbaka kontrollen – som extremisternas tema i Europa. Så tar man inte strid med populismen.
När LO-företrädarna svarar på min artikel där jag kritiserade hur man använder sig av populismens toner, väljer de tyvärr populisters demonisering av sina politiska motståndare.

Låt mig istället replikera på sex viktiga punkter:

  • För det första beror löneutvecklingen i Sverige inte på EU, utan på den politik som har gett Sverige den lägsta BNP-utvecklingen per person i EU.

  • För det andra beror de osäkra jobben inte på EU, utan på att Sverige är på väg att få den högsta arbetslösheten i EU i stället för den utlovade lägsta.

  • För det tredje är det Socialdemokraterna som vill lämna över kontrollen över den svenska modellen genom att kräva gemensam lagstiftning om arbetsmarknad och välfärd i en gemensam social pelare.

  • För det fjärde är det Socialdemokraterna som i Europaparlamentet har röstat som ytterligheterna mot förslag som skulle stärka den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken, mot kritik mot Venezuelas diktatur och mot reformer som ger en fördjupad inre marknad för ökat företagande och fler jobb.

  • För det femte talar vi moderater klarspråk om Orbán medan Socialdemokraterna tiger om anti-ziganism, homofobi och legalisering av korruption i Rumänien liksom främlingsfientlighet och korruption i Slovakien, Tjeckien, Slovenien och Malta.

  • Med politisk färgblindhet bekämpar man inte extremism. Inte heller genom att flirta med dess toner.