Hoppa till innehåll

Extremister vinnare när Schweiz stänger gränserna – artikel på SVT Debatt

FRI RÖRLIGHET Vi är alla förlorare när Schweiz sätter stopp för den fria rörligheten. Stängda gränser vore en tragedi för det öppna Europa vi har uppnått.

Extremism vinner sällan styrka av sin egen kraft. Extremister är ju just extrema. De behöver istället den medvind som de kan få när andra legitimerar deras världsbild och gör den till sin. Det är inte dem själva som gör dem starka utan andras svaghet, eftergivenhet eller populism.

Just nu hör vi hur Europas extremister jublar över utfallet i den schweiziska folkomröstningen. De som alltid sett öppna gränser som ett problem i sig jublar nu över det de ser som början på stängda gränser i Europa.

Men extremisternas reaktioner inför detta är mer avslöjande än deras tidigare argumentation mot öppna gränser. För de jublar ju inte över att utlänningar inte längre får ta del av den fria rörligheten till deras land, utan över att folkomröstningen hotar den fria rörligheten för britter, fransmän, holländare eller svenskar. De är så emot öppna gränser att de tackar ja när de hoppas att gränserna stängs för dem, och för oss andra.

Och det är just där det ligger. Det är de öppna gränserna i sig som är problemet. Att människor inte håller sig där de ska, att gränser inte hindrar och att människor kan röra sig som fria individer.

För Schweiz har egentligen inga större problem med den fria rörligheten.

Den schweiziska arbetsmarknaden är direkt beroende av den fria rörligheten. Det internationella företagandet och de globala marknader man riktar sig emot förutsätter den fria rörlighetens mångfald. De har kunnat kombinera, liksom Sverige, den fria rörligheten med låg arbetslöshet och ekonomisk tillväxt. Den fria rörligheten har bidragit till den utveckling som gett fler jobb.

Men verkligheten har inte hjälpt mot skrämselpropagandans bilder. Att utlänningar kommer och tar jobben när de i själva verket tar de jobb som finns, att utlänningar lönedumpar när i själva verket den ekonomiska utvecklingen visat det motsatta.

Det är inte problemen i verkligheten utan problemen i våra huvuden som extremisterna nu kan glädjas över.

I Sverige har vi samma diskussion. De främlingsfientliga som ser problem i den fria rörligheten eftersom de helt enkelt ogillar den och de som vill skrämmas med social turism och invaderande arméer av låglönearbetare, något som nu kommit att prägla LO:s och Socialdemokraternas kampanjer än en gång trots att varje undersökning visat att de fått fel gång efter gång.

Det är en farlig lek de bedriver.

Stängda gränser vore en tragedi för Europa och våra möjligheter inför framtiden, det vore en tragedi för det Europa vi uppnått och det skulle innebära att gränser stängs för svenskar likaväl som för fransmän, britter och bulgarer.

Vi är nämligen alla utlänningar när vi lämnar Sverige. Det är vår frihet de hotar.

Vinnarna är bara de extrema.

Gunnar Hökmark, EU-parlamentariker (M)