Hoppa till innehåll

Extremerna röstade emot samarbete och fri handel

I dag röstade Europaparlamentet och det ukrainska parlamentet samtidigt, upplänkade via videolänk, för avtalet mellan EU och Ukraina. Det var en manifestation med väldig tydlighet, två demokratiska parlament som valde att öppna sina gränser för varandras handel i ett gemensamt videomöte. Det var såvitt jag vet första gången två parlament har fattat ett sådant beslut samtidigt med video som en förenande länk.

 

Den kommunistiska gruppen röstade emot, helt i enlighet med gamla tiders gener, och många av dem lämnade rummet när Ukrainas president Poroshenko talade till Europaparlamentet från sin talarstol i Ukrainas Verkhovna Rada.

 

De svenska Sverigedemokraterna röstade också emot, helt i enlighet med motviljan till europeiskt samarbete och öppna gränser och med den beundran som man alltför ofta låter stråla mot den nationalistiske Putin. Vad jag vet röstade den svenska vänsterns företrädare för avtalet, kanske på grund av att allt annat hade varit omöjligt i ett Sverige där Ukrainas kris skapat ett ökat tryck på V.

 

Men det är intressant att notera att 75 år efter Molotov-Ribbentroppakten delade Europa så röstar dagens extremer mot tanken på att förena Europa med fredlig handel. Skam är det ord som gäller.