Hoppa till innehåll

Europadagen

I dag Europadagen. I Moskva firas den 9 maj av helt andra skäl. Det var den dagen då Sovjetunionen slöt sina separatfreder och samtidigt ockuperade stora delar av Europa. Den ockupationen är numera sedan snart 20 år hävd. Och det som bör firas.

Den 9 maj är nämligen för de allra flesta européer den dag då idén om ett enat Europa tog fart genom att den franske utrikesministern Robert Schumann den 9 maj 1950 presenterade idéerna om ett integrerat Europa.

Sett till det som i dag 60 år senare är resultatet är det en fantastisk framgång. De svårigheter som EU i dag står inför är trots allt av en annan karaktär än dem som historiskt har präglat Europas historia.

Nu är det den ekonomiska krisen som går in i en ny fas. Den måste hanteras och vi kan göra det genom att vi har ett samarbete. Det handlar om Rysslands nya uppträdande mot europeiska länder inom och utom EU. Det handlar om den globala agendan för frihet och demokrati. Och det handlar om hur vi ska göra Europa till en ledande kunskapsekonomi. Uppgifterna är många. Välkomna att chatta om detta och annat senare i dag.