Hoppa till innehåll

Gunnar Hökmark: Europa måste leda utvecklingen av 5G

  • av

Pressmeddelande 14 september

Europa måste leda utvecklingen av 5G

Jag välkomnar kommissionens förslag i dag, men, och det är ett viktigt men, Europa måste nu sätta en agenda så att vi blir ledande och inte hamnar nummer två eller tre i denna utveckling. Det säger moderaternas Gunnar Hökmark som just nu förhandlar om att frigöra 700MHz bandet för trådlösa bredbandstjänster. 

Den femte generationens mobiltelefoni – 5G – kommer vara avgörande för Europas ekonomi och konkurrenskraft. Sydkorea planerar att lansera 5G i samband med de olympiska vinterspelen 2018 och Kina kommer år 2020 även de att kommersialisera 5G-teknologin. Därför är det bra att Kommissionen nu lägger förslag om hur Europa snabbt ska kunna utveckla 5G.

Nu krävs tydligare förslag och lagstiftning som ger ökat spektrumutrymme för mobila bredband, en snabb koordinering och en möjlighet för operatörer att utveckla gemensamma europeiska nät så att allt vad heter roaming heter försvinner på samma sätt som inom ett land.

År 2025 beräknas minst 50 miljarder enheter vara uppkopplade, så kallat Internet of Things. Det innebär inte bara en fördubbling på mindre än 10 år utan att 5G kommer att vara det normala inom hela vårt samhälle och kräver en snabb och harmoniserad lansering av 5G.

Målet måste vara att Europa ska gå i täten för den globala utvecklingen av 5G. Då måste vår lagstiftning öppna för mer konkurrens mellan gamla och nya teleoperatörer, vi måste se till att alla operatörer kan agera på europeisk nivå genom avtal som ger möjlighet till fasta tariffer och fria datavolymer över hela Europa. Det uppnås inte genom prisreglering utan genom reformer som öppnar upp den europeiska marknaden, säger Hökmark.

Kontakt
Alexandra Ivanov
0032499207441