Hoppa till innehåll

Europa kan näsan andas ut efter presidentvalet – intervju i Barometern

  • av

Först röstade britter för ett utträde ur EU, sedan röstade amerikanarna på Donald Trump i presidentvalet. Men efter att det blåst kraftiga populistiska vindar verkar det har blivit en liten luftgrop. För efter söndagens franska presidentval ser det ut som Marine le Pen inte kommer att bli republikens företrädare.

– Vi ska väl ta en befrielse suck först efter andra omgången den 7 maj. Men det här var det sämsta tänkbara för Marine Le Pen, säger parlamentarikern Gunnar Hökmark (M) som är snabbvisit i Kalmar.

Det var många EU-anhängare som pustade ut. Marine Le Pen var motståndare mot unionen och många fruktar att Frankrike skulle ta samma väg som Storbritannien.

– Men EU är byggt för att klara av den här typen av konflikter. Samarbete är nyckeln till allt. Jag tror faktiskt att folkomröstningen i Storbritannien och presidentvalet i USA skrämde lite. Väljare förstår att populismen skapar osäkerhet, säger han.

Han menar att EU behövs mer än någonsin. För att möta klimathotet, förhålla sig till Kina och inte minst rysk aggression.

– De för ett konventionellt krig i Europa i dag, i Ukraina. Men lägger även ner stora resurser på cyberkrig. De verkar ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet och det finns starka indikationer om att de gjorde försök vid det franska valet i söndags.