Hoppa till innehåll

Europa ger oss förutsättningar – anförande inför Stockholmsmoderaternas kandidater

Vi har fått lägre priser, inte minst på livsmedel, vi har fått en konkurrens inom flyg, transporter, energi, telekom och inom handel som har gett bättre service och mycket lägre kostnader för den enskilde.

Vi har fått ett samarbete inom forskning och utbildning som i dag gör att fler studenter än någonsin kan studera utomlands samtidigt som nya forskningsprojekt blir verklighet. Vi har fått en möjlighet att tillsammans agera för att hindra konflikter och bidra till en stabil utveckling i vår omvärld.

Vi har fått ett rättsligt samarbete som gör livet svårare för brottslingar och lättare för medborgarna. Miljöpolitiken har lett till att Östersjön äntligen börjar få bättre förutsättningar att bli ett renare hav.

De nya demokratierna har fått stöd för en utveckling mot rättstat, marknadsekonomi och moderna samhällen på ett sätt som gör hela Europa bättre.

Nu måste samarbetet inriktas, inte på regleringar och byråkrati, utan på en öppnare ekonomi, en fortsatt avreglering av tjänstesektorn, bättre forskning, större förmåga att ingripa militärt för att värna fred och stabilitet i vår omvärld och ett fördrag som klargör det som ska beslutas gemensamt och det som är medlemsstaternas ansvar.