Hoppa till innehåll

Ett val som aldrig blev ett val

[BILD1]Med ett stöd på cirka 63% ser det ut som det skulle se ut, nämligen att Vladimir Putin fått ett kompakt stöd vid valsammanräkningen. Hur mycket av detta resultat som beror på väljarna är svårt att säga, liksom hur mycket som beror på den totala kontrollen över media och samhälle som Putin och hans parti har utnyttjat i det som formellt har varit en valrörelse men i sak en längre tids trakasseri av oppositionella och total mediadominans.

Moscow Times beskriver hur media har dominerats av Putin samtidigt som det är uppenbart att den offentliga maktens olika medel för att skrämma väljare till att rösta och rösta rätt har använts.

När jag för en tid sedan träffade Gary Kasparov i Warszawa i samband med ett seminarium där formulerade han det som att oppositionen inte kämpade för att vinna valet utan för att det skulle bli ett val. Det synes som att de förlorade även det. Något val värt namnet har detta inte varit. På det viset är ett den bild av dagens Ryssland som borde ger anledning till eftertanke.