Hoppa till innehåll

Ett val mellan det dåliga och det dåliga

Valet i Storbritannien är ett val som för de flesta väljare har blivit ett val mellan det man ogillar och det man ogillar. Corbyn är mer impopulär än vad Johnson är impopulär. De politiska alternativen ger inga konsekvenser som någon kan längta efter. 

För de flesta väljare är Jeremy Corbyns politiska manifest ett politiskt program av det mer extrema slag som normalt inte förekommer i den traditionella politiken utan i dess utmarker. Ett parti som på grund av extremism är gravt belastat med antisemitism men också med kontakter och stöd till extrema terrororganisationer och politiska hyllningar till totalitära ledare. Det är ofattbart att Labour har blivit kidnappat av den inre extremismen som nu avgör partiets inriktning. Det är värt att notera att detta parti är socialdemokraternas samarbetsparti i Storbritannien. 

Conservatives stora chans är just Corbyns extremism. Men partiet har under Boris Johnson gått till en destruktiv populism där Brexit, som man aldrig lyckas förklara eller motivera med fakta, överordnas all annan politik. Därför utlovar nu Conservatives en framtid av statsstöd, stora offentliga utgifter handelsavtal som man inte kan definiera men en ljus framtid utan att man kan beskriva hur denna ser ut. Med en ekonomi som kommer tappa, liksom Europa i övrigt på grund av Brexit men väsentligt, mer innebär det stora välfärdsförluster och än större förluster i inflytande i den utveckling som kommer att forma europeisk ekonomi och politik liksom Europeiska unionens agerande i världen. 

Det var knappast för att möta framtiden med lägre tillväxt, större offentliga utgifter och en utvecklad politik för statsstöd som Johnson ville lämna EU. Mer statsstöd, högre offentliga utgifter, sämre handelsavtal och lägre konkurrenskraft blir det. Och mindre inflytande i Europa. Mer än så tar man inte tillbaka kontrollen över en framtid som man inte kan beskriva närmare än så. 

Det är tragiskt att Conservatives har kidnappats av Brexitandan så mycket att politiskt ledarskap får ge vika. Därför finns det ingen segrare i detta val än populismen. Radikal vänsterpopulism som skiljer ut Storbritannien från Europa eller radikal brexitpopulism som gör det samma. Britternas framtid förblir oviss med en konservativ seger, med en labourseger eller med ett parlament utan att någon har majoritet.