Hoppa till innehåll

Ett luftslott med ett gott syfte- Artikel Expressen

  • av

I höstas lanserade EU-kommissionen en plan med förhoppningen om att på det viset öka investeringarna i EU. Tanken är att garantier på knappt 20 miljarder euro från EU och Europeiska investeringsbanken skulle göra det möjligt att finansiera investeringar på över 300 miljarder euro på en treårsperiod.

Detta är lite av ett luftslott men med ett gott syfte, nämligen att det är viktigt att få i gång investeringar. Men den bortser från en avgörande sak, det är inte ont om pengar för att investera i Europa utan ont om företag och investeringar som är konkurrenskraftiga, som ger lönsamhet och som kan växa just i Europa.

Det bästa EU kan göra för att stärka europeisk konkurrenskraft är att höja den europeiska forskningens nivåer och utveckla spetsforskning.

Därför var det fel av EU-kommissionen att vilja ta pengar från forskningsprogrammet till garantifonden.

Rimligare vore att pengarna tas ifrån strukturfonderna.

De flesta projekten handlar om det. Hamnar, vägar, terminaler, ledningar, järnvägar eller broar. Bra saker beroende på hur de blir använda. Dåliga om de bara förblir invigningsprojekt.

Nu satte Europarlamentet stopp för att ta pengar från forskningen till garantifonden, enligt mitt och andras förslag. Annars hade man stoppat forskningsprojekt som attraherar privata investeringar och ger nya jobb. Bättre med investeringar som ger jobb än en plan som kanske inte ger investeringar. Nu får vi ta pengar från andra utgiftsområden. Det borde inte vara något problem. Många av EU-utgifterna leder vare sig till konkurrenskraft eller till nya jobb. Det gör forskningen.

 

Gunnar Hökmark,

delegationsledare Moderaterna Europaparlamentet