Hoppa till innehåll

Ett förtryck under tryck

Om det är en sak som protesterna I Iran visar är det att valen var uppgjorda och som i alla diktaturer fusk.När närmare 2 miljoner människor i landets huvudstad demonstrerar mot ett orättfärdigt valresultat är det ett uttryck för en politisk och social frustration som har en egen politisk kraft och som dolts i valresultatet.
Frågan är vad som händer nu. Inom den mer överskådliga tiden kommer vi se en regim som är ännu mer rädd och sluten, besluten att inför omvärlden visa sin beslutsamhet.

Det innebär än mindre vilja att rätta sig efter omvärldens olika krav på respekt för internationella regelverk och en än hårdare ton mot andras uppfattningar. Diktaturregimer under tryck brukar sällan präglas av lyhördhet.

En hårdare utrikespolitik liksom en hårdare repression i Iran kommer emellertid sätta diktaturen inför ytterligare tryck, internationellt liksom i landet.

Och alla de som deltagit i massdemonstrationerna vet att de är många, liksom tyranniets knektar. Och omvärlden har sett på det tydligaste sätt hur lite folkligt stöd det finns för en pervers regim.