Estlands självständighetsdag

Den 24 februari 1918 det fria Estlands självständighet. [BILD1]Om någon timme ska jag i väg för att hålla tal i St Jacobs kyrka i samband med högtidlighållandet av denna dag. Mitt anförande finns härintill, på hemsidan.

Esternas självständighet från 1918, kom att vara i drygt 20 år, innan Stalins, Hitlers och återigehn Stalins trupper körde över landet och det till slut lades under sovjetiskt förtryck.

Det var inte många som reagerade mot detta uppenbara brott mot frihet och demokrati. Det var istället alltför många som ville ursäkta Stalin eller i alla fall förtränga förtrycket av våra grannar.

Det var först under 1980-talet som något började ske. Men det satt långt inne. När jag krävde att Sverige skulle stöda de baltiska ländernas kamp för självständighet blev jag attackerad som högerextrem tokstolle av socialdemokraternas företrädare och [BILD2]som en ny kalla krigets korstågsriddare. Men nu är de fria. På Norrmalms torg drev vi Måndagsmöten till stöd för balternas frihet, och till slut ville även socialdemokraterna vara med. Så nu finns där ett monument över den självständighetskamp som bedrevs av oss tokstollar.

Och det Estland som 1918 utropade sin självständighet har nu hunnit vara fritt i nästan 40 år. Något säger det om Europa och om vikten att värna frihet och demokrati.