Hoppa till innehåll

Ericssons kvartalsrapport larmrapport för Sverige – uttalande med anledning av kvartalsrapport

Ericssons kvartalsrapport är en larmrapport för Sverige. Den visar att det dröjer med en återhämtning inom IT-sektorn och den visar på att vi inte får fram de nya jobb som krävs för att kompensera för de jobb som går förlorade när svensk produktion förlorar i konkurrensen med låglöneländer.

Sverige förlorar jobb både i gammal industriproduktion och i viktiga framtidsverksamheter, säger moderaternas ekonomisk-politiske talesman Gunnar Hökmark.

Det är inte någon självklarhet i att det skall vara så. Det går att vända företagsklimatet i Sverige på ett sätt som gör att vi får fram fler företag och ett mindre beroende till enskilda stora företag. Det går att på nytt göra Sverige ledande inom IT-sektorn genom att befrämja nyföretagande och investeringsförutsättningarna.

Om regeringen konsekvent väljer att sopa larmsignaler och problem under mattan väljer man också bort de politiska förändringar som kan ge Sverige nya tillväxtförutsättningar.

Socialdemokraterna borde sluta svartmåla de möjligheter som ligger i förändringar och förnyelse. Den avreglering av telemarknaden som de en gång svartmålade gjorde Sverige till ledande inom IT-sektorn. Nu behövs nya reformer för företagande och nytänkande. Det borde dagens kvartalsrapport från Ericsson påminna om, säger Hökmark.