Hoppa till innehåll

En vecka på Balkan

[BILD1]Det är ett tecken på den moderna tidens snabba förändringar att vi kan se fram emot varje vår och höst inte bara på nya modeller och nytt mode utan nya generationer( På bilden en gammal Ericsson och en Sony laptop, två tekniker som nu gradvis växer samman) inom framförallt informationsteknologins område. Sony Ericssons presentation av nya mobiler är ett sådant exempel. Genom samarbete med Microsoft utvecklas vidare den konvergens som Sony Ericsson i sin tur själva var ett resultat av, med innebörden att gränslandet mellan samtal, meddelanden, kontorsarbete, navigering, TV, webb, bilder och video ytterligare löses upp. Och vi vet att nästa generation mobiler kommer vara än mer långtgående, inte bara bättre men med nya genombrott. Det är något som vi förväntar oss.

Om presentationen på mobilmässan i Barcelona visar på en utveckling som är positiv och erbjuder mer innebär den kommande veckan andra utmaningar för EU. På nästa söndag talar mycket för att Kosovo utropar sin självständighet. Det innebär att den kommande veckan kommer vara en vecka av stigande spänning i denna del av Europa. Det är inte så enkelt att det bara handlar om reaktionerna gentemot Kosovo utan också vad som händer i Serbien och i Bosnien när spänningen stiger. De som är oförsonliga motståndare till Kosovos självständighet kommer att ha en definierande vecka och de som vill göra Serbiens framtid i EU till en så stark möjlighet att den övervinner gamla motsättningar står inför samma sak.

Det kan finnas skäl för att se till att vi är beredda att tillföra mer militär förmåga till Kosovo, för att förhindra en utlösning av våld, gärna med minnet att förseningen av EU-trupp till Tchad utlöste ett våld som skapade en ny och svårare situation där.

Ryssland kommer under den kommande veckan göra klart sina positioner men samtidigt söka göra klart att en självständighet för Kosovo kommer få konsekvenser för synen på självständighet i andra delar av Europas grannskap, typ Georgien och Moldavien. Det kommer inte underlätta för någon. Det är en svår vecka som Europa och EU står inför.