Hoppa till innehåll

En underkänd partiledare

Det är ingen liten händelse det som uppenbarligen sker inom socialdemokraterna just nu. När riksdagsgruppen underkänner partiledningens inriktning och förslag till budgetmotion underkänner de partiledningen och när denna tvingas komma tillbaka med ett nytt förslag innebär det att socialdemokraterna inte har en partiledning som har stöd och förankring i den egna riksdagsgruppen.

När Mona Sahlin fick underkänt på grund av samarbetsstrategin med Miljöpartiet utan Vänsterpartiet var det en händelse som kom att få stor betydelse både för Socialdemokratins trovärdighet men också för hennes eget ledarskap.

Håkan Juholt och Tomme Waidelich har inte haft sina uppdrag i ett år innan de tvingas föreslå saker som de inte sammantaget anser försvarbart. Det innebär att socialdemokratins ekonomiska politik och budgetförslag nu styrs av de många kraven, inte av förmågan att jämka samman och prioritera. Den politik som kommer ut ur detta är inte den politik som den nya partiledningen ville stå för. Det problem som Mona Sahlin fick på grund av samarbetet med Vänsterpartiet har Juholt fått genom den egna riksdagsgruppen. Det är allvarligt för socialdemokraterna men också för Sverige.

Bloggar: Mary X Jensen, Joachim Grundin, Erik Weiman, Tokmoderaten, Lotta Olsson samt Maria Hagbom.