Hoppa till innehåll

En seger men ingen triumf

Ett befriande resultat och en seger för europeisk värdighet. Med Macrons seger över Le Pen vann den liberala demokratins ideal över inskränkthet, nationalism, protektionism och extremism. Mänsklig värdighet och ett öppet samhälle vann över det auktoritära och föraktfulla. Det var inte en seger för Macrons politik utan för de värden som Macron till skillnad från Le Pen stödde.

Le Pen fick ett mindre stöd än vad som var förutsett i opinionsmätningarna men å andra sidan var stödet för de extrema i den första valomgången närmare 50 %. Det faktum att det fanns en osäkerhet för Frankrikes utveckling när det gäller demokratins mer grundläggande värden och dess delaktighet i Europa visar på ett problem som förblir allvarligt trots valresultatet.

Stödet till Melenchon, Melenchons indifferens mellan Macron och Le Pen, och de andra extrema kandidaternas stöd visar på ett samhälle där den avgörande konflikten inte handlar om politiken utan om den grundläggande synen på demokratins värden.

Denna utmaning ser vi i land efter land. Det gäller i Sverige där Sverigedemokraternas hyllningar till Le Pen är ett uttryck för deras främlingsfientlighet och påminner om deras bristande trovärdighet när det gäller grundläggande värden. Det gäller Vänsterpartiets ständiga hyllningar till socialistiska enpartistater, deras säkerhetspolitiska grundsyn och socialistiska ekonomisk politik som påminner om att populistisk ansvarslöshet utan förståelse för demokratins gränser nu är en del av regeringsunderlaget i vårt land.

Och vi ser det runt om i Europa. Krafterna mot den liberala demokratins grundläggande värden. Nu förlorade de ett viktigt val som de aldrig borde ha varit i närheten av att kunna vinna. I valet till Nationalförsamlingen kommer sannolikt Macrons rörelse och Republikanerna vinna majoriteten på ett sätt som ger ett regeringsunderlag för reformer.

Europa förblir stabilt när det gäller Frankrikes politik men hoten mot demokrati och öppenhet ligger under ytan och hotar vårt gemensamma arv av frihet och öppenhet. När demokratins och rättsstatens institutioner har förlorat styrka blir det vår främsta uppgift att ge dem den tillbaka.