Hoppa till innehåll

En rödgrön soppa

Det blir som alltid en jämn valrörelse och ett val vars resultat blir öppet till slutet. För regeringen talar högkonjunkturen och mot den talar arbetslösheten och regeringens oförmåga att ens söka göra något åt den. För högkonjunkturen har den inget ansvar men väl för bristen på politik som ger nya jobb och lägre arbetslöshet.

[BILD1]Kvällens utfrågning av Göran Persson visade på en statsminister som tror mer på sin statsministerauktoritet än på sin politik. För var det någon som fick en uppfattning om den politik som en vänsterregering kommer att föra? Mijöpartiet och vänsterpartiet kräver att få sitta i regeringen för att den ska få deras stöd och Göran Persson gör allt vad han kan för att ge sken av att de inte ska sitta i regeringen. Hans främsta vallöfte är det som han inte kan infria om han ska bilda regering. En regering med Persson som statsminister kräver Ohly och Wetterstrand som ministrar. Och det blir en politik som ingen av dem kan svara för.

Så ser det ut när det är tre veckor kvar av valrörelsen. Jämnt i opinionen men ojämnt i politiken. Socialdemokraterna saknar ett regeringsalternativ och de borgerliga har ett.