Hoppa till innehåll

En regering som inte förmår se hoten i verkligheten

Samtidigt som världens uppmärksamhet är riktad på den nordkoreanska regimens vansinnesprovokationer slutför Ryssland förberedelserna inför den unikt omfattande anfallsövningen Zapad 2017.

Övningen har offensiv inriktning och ska träna luftlandsättning, invasion och anfall. Den omfattar stora luftlandssättningsförband, utplacerade förband för arktisk strid och unikt stora förband för pansarstrid, motsvarande tre olika armégrupper. Ryssland kommer att öva anfall med stridsvagnsförband som har långt fler stridsvagnar än vad samtliga dess grannar har tillsammans. Övningen kommer att äga rum i luften, i Östersjön och i Vitryssland förutom i Kaliningradområdet och  St Petersburg. Övningsinriktningen antyder tänkta mål i de baltiska staterna, norra Finland och Karelen, förutom andra offensiva slag mot omvärlden.

I Kaliningrad mobiliseras reserver samtidigt som det är tänkt att förband med missiler som kan bära kärnvapen ska övas, missiler som är förbjudna enligt tidigare avtal. Den ryska armén mobiliserar också omfattande logistik- och underhållstrupper, långt större än vad den presenterade övningen kan kräva.

I Sverige för den svenska regeringen en debatt om hur man ska förbjuda kärnvapen i tron att de som bryter mot internationella avtal skulle följa detta. Fortfarande, trots att väckarklockorna har ringt i flera år, är nuvarande försvarsbeslut underfinansierat samtidigt som det i sin tur innebär en fortsatt försvagning av det svenska försvaret.

Sverige har en regering som inte kan gripa vad som händer i verkligheten utan som för sin politik i föreställningar om hur världen är istället för att värna Sverige i den värld vi faktiskt lever i. Transporthaveriet är inte det enda haveriet när det gäller att värna svensk säkerhet.