Hoppa till innehåll

En radikal tanke

Noterade häromdagen att Skolverket presenterat siffror över olika skolors framgångar som visar att av de 29 bästa skolorna som två år i rad har gjort alla elever gymnasiebehöriga är 21 fristående. Med tanke på att friskolorna utgör 20 % av landets skolor är det anmärkningsvärda siffror. Och en titt på tabellen visar att det handlar om skolor som finns i olika delar av landet och i kommuner med betydande sociala problem.

I Botkyrka har Botkyrka Fria lyckats på ett sätt som bryter mot många föreställningar om att segregationen inte kan brytas genom bättre skolor. De som bekämpar friskolor menar att alla Botkyrkas elever ska få samma bristande framtidsmöjligheter som de kommunala skolorna ger dem.

Det intressanta med Skolverkets siffror och Dagens Nyheters sammanställning är att de har inte utlöst en debatt om de kommunala skolornas bristande verksamhet.

Likväl är det så att den svenska skolan skulle bli bättre om elever slapp gå i dåliga skolor och fick möjlighet att välja bra skolor. Men socialdemokraterna hindrar hellre nya skolor än tvingar dåliga att läggas ner.

LO vill inte att man i Botkyrka, eller någon annanstans, ska få välja en bättre skola som ger bättre framtid. Man vill att barnen ska gå i kommunala skolor även om det sker till priset av deras utbildning. Och det är klart, som någon påpekade när jag skrev om detta, att förbjuder man fristående skolor så kommer 29 av de 29 bästa skolorna vara kommunala.

En tanke kunde vara att skattepengar ska gå till bästa tänkbara skola för eleverna. Radikalt och lite udda  i en samhällsdebatt som kretsar kring att förbjuda vinst hellre än dåliga resultat. LO är inte barnens vän.