Hoppa till innehåll

En politik vi sett i många av Europas länder- Artikel norran

Men med en rödgrön regering ser vi nu hur spenderpolitiken äntrar spelplanen.

Sverige har varit unikt i Europa genom stabila offentliga finanser och snabbast växande antal jobb. Men med en ny rödgrön regering ser vi nu hur spenderpolitiken ändrar spelplanen.

Regeringen Löfven som lovade att respektera balansmålen vill hellre öka underskotten än att hålla löften. De offentliga utgifterna ökar. Socialförsäkringsutgifterna tappar kontroll.  Underskotten stiger de kommande åren samtidigt som skatterna höjs.

Det vi ser nu är en påminnelse om hur länder hamnar i kris, så som vi har sett det i Europa. Höjda utgifter och höjda skatter som minskar konkurrenskraften och som kompenseras med höjda bidrag och ökade underskott som leder till höjda skatter och förlorade jobb. Allra tydligast är det för unga som får kraftigt höjda lönekostnader men kompenseras med traineejobb när de förlorar de riktiga jobb de har.

Detta är en politik för arbetslöshet. En politik vi sett i många av Europas länder. En politik för arbetslöshet och för utanförskap. En politik många av Europas länder nu valt att bryta med. Arbetslösheten sjunker när kontrollen över de offentliga finanserna stiger. Det gäller i Spanien och Portugal som drabbades hårt av spenderpolitik som gjorde slut på pengarna. Detsamma gäller Storbritannien. Efter att man avslutade Labours underskottspolitik krymper nu underskotten och sysselsättningen växer. Storbritannien har i dag fler sysselsatta än någonsin.

Regeringen Löfven gör däremot precis tvärtemot. Regeringen bryter nu löfte efter löfte för att leva upp till de krav som ett vänsterparti som hyllar Syrizas ansvarslösa politik i Grekland. Den ansvarslösheten påverkar nu svensk ekonomisk politik. Det kan gå riktigt illa.

 

Gunnar Hökmark, delegationsledare moderaterna Europaparlamentet