Hoppa till innehåll

En God Jul

En jul som ser ut att bli vit även i landets sydligaste delar. Och ett lugn som sprider sig när andra gör på samma sätt. Lugnet både syns och känns. Och ändå är världen kring oss så likadan som tidigare dagar. I Syrien det fortsatta eländet.

I Ryssland den fortsatta förflackningen mot våld och maktens brutalitet. I Iran det fortsatta totalitära förtrycket. Riskerna när det gäller Nordkorea, Iran i Mellersta Östern, Ryssland mot sina grannar, Mellersta Östern när det gäller det de många konflikterna och diktaturerna, Afghanistan och Pakistan, Nordafrika med Egypten och andra nationer som väljer väg, Kina. Det är svårt att säga att julefrid råder i den värld vi lever i.

I USA inåtvändheten och den politiska oförmågan i det mest federala av alla samhällen. Utan att det federala i sig hjälper.

Europas kris som så tydligt har satt fokus på vad EU måste kunna. Tron på att det är politiska strukturer som förändrar världen istället för strukturella reformer av de samhällen vi lever i. Det är människor som skapar välfärd. Som skapar nya idéer, vare sig statliga myndigheter eller förnumstiga politiker som tror sig ha sett sanningen.

Och så är det vår egen oförmåga eller ovilja att se vad som måste göras av dem som tror på den enskildes frihet och rätt. Likväl finns det så mycket som kan göras och som kan vara avgörande. Europas kris kan vändas till framgång och ledarskap. Vi kan förstå skillnaden mellan dem som tror på den enskildes frihet och dem som bara lovar det mesta. Vi kan bidra till det som gör skillnad. En öppen ekonomi som tillåter det privata och det personliga men som också ger oss mångfalden och konkurrensen som leder oss till något ständigt bättre. Staten ska vara stark men inte styra människor eller företag därför då blir staten en av dem som ska styras och som samtidigt styr. Det krävs en vilja.

Vi har ett ansvar för att skapa öppna samhällen, frihet för de många, fria ekonomier och fri handel och med mångfald och tolerans. Och vi har ett ansvar för att fria samhällen kan värna sina egna och andras rätt till frihet och respekt för människovärde. Vi kan alla välja vad vi vill göra och vad vi vill låta ske. Och på det viset ger oss julen en anledning till eftertanke. Att stå upp för det vi tror på är det som gör en medborgare. Och som ger oss rätten att blicka ut genom fönstret och se stillheten. Inte för att världen ser ut så utan för att vi behöver stunderna då vi själva bestämmer över oss själva.

En God jul behöver vi och det önskas till varje läsare av denna blogg liksom till alla andra!