Hoppa till innehåll

En flygförbudszon

Till slut blev det ett beslut om både flygförbudszon och om att skydda civilbefolkningen i Libyen. Det kommer förmodligen leda till mindre och begränsade insatser för att mycket tidigt klargöra att Gadaffi inte kontrollerar luftrummet.

Om några dagar kommer den samlade insatsen av amerikanska, franska, engelska och arabiska enheter äga kontroll över det libyska luftrummet. Hur det kommer att ske beror på förmågan och viljan hos det libyska luftvärn som kan agera. Det kommer antingen vara nedtryckt eller nerkämpat för att tillåta reguljär patrullering av luftrummet. Tyvärr kan det vara för sent för motståndet i Benghazi samtidigt som mycket tyder på att de första insatserna av allierade insatser sker redan under denna dag.

Mycket hade varit vunnet både i människoliv och i kraft för demokratirörelser, inte bara där vi redan sett dem ta form, om beslut som detta hade fattats redan när det var uppenbart att Gadaffi tänkte sig att överleva genom skoningslös brutalitet mot det egna folket. Det är svagheten i det FN som finns, men det är också det enda FN som finns. Där det inte kan fatta beslut måste det vara möjligt för andra aktörer att agera för att rädda liv på folkrättens grund.

Bloggar: Mary X Jensen, Cecilia Wikström, Elias Granqvist, Pophöger, Lotta Olsson samt Magnus Andersson.