Hoppa till innehåll

En diktator död

[BILD1]Det är få som kommer att gråta över Pinochets död. Han var en diktator som lät döda och tortera människor, för deras åsikter skull eller för misstanken om deras åsikter. Han var också, liksom alla andra diktatorer korrupt och falsk.

Den ekonomiska politik som lades fast under hans tid drevs snarare igenom trots än tack vare hans regim som från början ville bedriva en typiskt statskapitalistik politik med statlig styrning av investeringar och handel. Det var Chiles beroende till omvärlden som la grunden för den nya politiken, ett beroende som även tidigare varit till Chiles fördel, eftersom ett beroende till omvärlden är ett uttryck för att man har en exportinriktad ekonomi.

Han bidrog till att förstöra civilisation i ett samhälle som redan hade det svårt ändå. Och inte ens hans anhängare kände någon stolthet över honom när graden av hans korruption blev känd. På sitt sätt påminner han om Castro. Korrumperad med myter om sin välgörande politik spridd på olika håll men med samma skoningslösa inställning till politiska motståndare hade han många beröringspunkter med sin like. Så kanske får han ändå ett program i Sveriges Television. Varför inte 30 år med Pinochet? Om man undviker att ta in någon som talar om dem som förtrycktes kan det bli lika bra som när man hyllade Castros 50 år vid makten.