Hoppa till innehåll

En bro som binder samman

Dagen började tidigt med bil från Sandhammaren och överfart på Öresundsbron till Kastrup för ett antal möten i Bryssel. Det är en mäktig överfart och en härlig känsla, inte minst när man tänker på alla dem som hävdade att bron skulle förstöra både vatten och land. Olof Johansson lämnade faktiskt regeringen för att den fick byggas efter det att Vattendomstolen hade konstaterat att den inte skulle ha de miljöeffekter på vattenflöden som han hävdade.

Runt om i Skåne och upp i Småland har närheten till Europa i övrigt ökat och gett den egna staden eller orten en plats mindre långt bort från det som man en gång var långt bort ifrån, vad det nu var.

Österlen ligger nu bara en dryg timme från Skandinaviens största flygplats med allt vad det innebär för boende och arbete.

Väl på plats den tidiga morgonstunden visade det sig att morgonplanet var inställt vilket man först inte sa något om alls, därefter hävdade hade gjorts sedan lång tid tillbaka och sedan ändrade till att det gjorts under natten.

Lite tröst var det att danskarna inte placerade sig i vare sig Eurovisionsschlagerfestivalen eller i Ishockey-VM. Vi svenskar kan i alla fall gläda oss med att vi kompenserade en relativt bra placering i musik med en lysande och unik seger på isen. Vi vann guldet åter inom rinkens gränser.

Sådana här reflektioner får inte förväxlas med småsint irritation över grannfolk. Det kanske inte var danskarnas fel att planet ställdes in. Men nåns fel måste det ha varit.