Hoppa till innehåll

Diktaturernas logik hotar alla

I Vitryssland har två av oppositionens presidentkandidater dömts till två års villkorlig dom för att som det heter ha stört ordningen. Och det är sant, genom att kandidera störde de den ordning som den vitryske diktatorn Lukasjenko vill ha. Men domen bekräftar, genom regimens egna institutioner det för uppenbara att Vitryssland är en diktatur som självfallet bör behandlas som en sådan.

I Syrien ser v hur regimen mördar och avrättar sina egna medborgare, för att man råkar bo i fel by eller i fel kvarter, eller för att man helt enkelt protesterar mot korruption, maktmissbruk och diktatur. Diktatorn Assad bör beläggas med samma sanktioner som hans underhuggare.

Vitryssland och Syrien är inte de enda exemplen vare sig på diktatur eller på oinskränkt våld mot dem som protesterar. I Kina är förtrycket lika kompromisslöst, liksom i Saudiarabien. Och det finns många fler.

Det är inte oväsentligt att vi bör detta i minnet. Dessa regimers ledare har inte större legitimitet än att deras makt vilar på skräcken för terror, avrättningar och fängslande. I Mellersta Östern är det dessa regimer som är det i särklass största problemet, för de egna medborgarna och för varje framgångsrik fredsprocess.

Bloggar: Carl Bildt, Frihetlighet, Caroline Szyber, Carl Bildt igen.