Hoppa till innehåll

Det verkliga skräckkabinettet mitt framför näsan på Björk- Replik Göteborgs- Posten

  • av

Vänsterpartiets Malin Björk skriver att den nya EU-kommissionen är ett skräckkabinett. Även Cecilia Malmström ingår eftersom hon är för ett frihandelsavtal med USA med samma rättssäkerhet som i alla andra handelsavtal EU har.

Björks artikel är ett uttryck för hur vänsterpartiet det senaste decenniet återfallit i avsky för Europas öppna gränser. Man var emot att Sverige gick med i Nordiska rådet, Europarådet, internationella frihandelssamarbetet Gatt som blev WTO, OECD och steget in i Efta liksom medlemskapet i EU.

Björk liksom Jonas Sjöstedt gick båda med i ett parti som hade för vana att hylla Östeuropas diktaturer. Den skräck med vilken Björk ser på EU-kommissionen har mer att göra med denna världssyn än med de olika ländernas ledamöter.

Likväl ska var och en av de kandidaterna prövas i utskottsförhör om de lever upp till den gemensamma inriktning som ligger fast i fördraget – som Björk är emot – och de beslut som fattas i Europaparlamentet och i ministerrådet. Det gäller dem alla.

Ett problem är Pierre Moscovici från Frankrike. Inte för att han är socialist utan för att han som fransk finansminister inte ville och inte kunde leva upp till stabilitetsreglerna. Vi ser nu hur Frankrike glider ner i ökad arbetslöshet och stagnation. Det får inte bli Europas väg.

Ett annat problem är föreslagna utrikeschefen Federica Mogherini som svävat på målet om Rysslands ansvar för invasionen i Ukraina samt annekteringen av Krim. Hon måste visa att hon trots italienskt energiberoende av rysk gas förmår ställa krav på Ryssland att respektera Europas gränser.

När Europaparlamentet med bred majoritet röstade för frihandelsavtalet mellan EU och Ukraina sprang flera av Björks partikamrater ut ur salen i vredesmod. Där har vi det europeiska skräckkabinettet, mitt framför näsan på Björk.
Gunnar Hökmark (M)delegationsledare för Moderaterna i EU-parlamentet