Hoppa till innehåll

Det ska vara lättare, inte svårare

Resultatet av det fransk-tyska toppmötet mellan Sarkozy och Merkel blev mer form och struktur än konkreta åtgärder. Bägge länderna har stora underskott. Tyskland har det mindre men gör desto mer för att komma i balans. Frankrike väljer istället att lägga tyngdpunkten på nya styrelseformer för EU och nya skatter på kapitalrörelser, som om världens problem vore att kapital rör sig över gränserna.

I går presenterade de att de tillsammans inför G20 mötet skriver ett brev om vikten av en internationell transaktionsskatt. För ett land med ett mycket stort budgetunderskott som Frankrike är det att fly sina egna problem för skapa lösningar som inte löser något problem.

Det som ännu ingen av de politiker som har föreslagit att man ska ha en internationell skatt på kapitaltransaktioner har lyckats förklara är varför fattiga länder ska betala mer för sina lån. Varför ska Frankrike med sina stora underskott betala mer för att kunna låna för att finansiera sin skuld? Varför ska grekiska skuldbördan växa med en internationell avgift? Varför ska USA betala ännu mer för sina lån från kinesiska långivare som ytterst är kinesiska löntagare som sliter hårt? Eller är det någon som tror att det är kineserna som kommer att betala en skatt för att få låna till USA?

Och varför ska man vilja att de internationella finansmarknaderna ska fungera sämre? Ja, för ett land som Frankrike vore det bättre med en politik som minskar behovet av att låna än åtgärder som gör det dyrare att finansiera investeringar och skulder. EU behöver fokus på tillväxt istället för alibiåtgärder.