Hoppa till innehåll

Det nya parlamentets första vecka

En av de sista sommarveckorna i arbete blir i Strasbourg. Det blir en första vecka med det nya parlamentet som förlorat sin politiska dynamik av två skäl. Dels fanns det inte stöd bland de andra partigrupperna för att nu rösta om Barrosso som kommissionsordförande, dels gav de ungefär samtidigt, i förra veckan efter mycket uppståndelse besked om att de kommer att rösta ja i september. Då kommer också den mer konkreta debatten om de kommande årens politiska prioriteringar.

Det gör att så mycket konkret förutom val av talman och utskott inte kommer att ske denna vecka, och allt det sker inom ramen för gamla uppgörelser som bland annat innebär att Centraleuropa får sin första tunga position i form av Jercy Buzek som parlamentets talman.

Det leder också till att en stor del av den politiska dynamiken har skett utanför det europeiska och snarare kring G8 mötet. Mitt korståg mot protektionismen har där gett det goda med sig att ledarna för de största ekonomierna och de största utvecklingsekonomierna gav klartecken för att på nytt starta frihandeslrundan med sikte på att slutföra den 2010. Det är bra, även om det inte blir de stora resultaten är det likväl ett steg i rätt riktning. Det var också beskeden om att samma ledare vill begränsa klimatförändringen till 2 grader. Det är bra eftersom det innebär att erkännande av en global agenda men innebär i sig inga åtaganden.

För min del kommer de kommande veckorna inför parlamentets nystart i augusti/september handla om hur vi får till stånd en diskussion vilket Europa vi vill ha efter krisen. Det finns många som då vill ha ett mer reglerat Europa. Det blir då ett Europa med större arbetslöshet och en eftersläpning till de utvecklingsekonomier som efter krisen kommer att ta ny fart och i egen kraft kunna leda tillväxt.

Och det kommer självfallet sätta sina spår på den svenska debatten. Vi måste nu föra en diskussion inte bara hur vi kommer ur krisen utan hur vi får fart på framtidens investeringar och företagande. Hur vi får in unga på arbetsmarknaden, hur vi får den att växa och hur vi ökar rörligheten på den. Ja, i regnets Skåne och på väg till nyvalda parlamentets första möte saknas det inte uppgifter att reflektera kring.